Probleem

De bronnen van de volkstellingen hebben vaak een formaat dat slecht of niet leesbaar wordt bij afmetingen die passen binnen de beperkte paginabreedte van deze data guide. Uiteraard kun je een klein, onleesbaar plaatje gebruiken met een link naar een grote versie, die in een nieuw window wordt getoond, maar de lezer moet dan steeds heen en weer schakelen tussen de tekst en de afbeelding. Het is daarom beter om het beeld en de tekst te integreren. Een popup-venster met een grotere versie werkt in de regel niet goed op mobiele apparaten. Handiger is een vergrootglascomponent, waarvan hier twee voorbeelden.

Optie 1: Vergrootglas erboven

Beweeg de cursor over de afbeelding, of, bij een mobiel apparaat, klik op de afbeelding. Muiswiel: zoom.

Hier gaat de tekst verder. Er is ruimte nodig rond de afbeelding omdat het vergrootglas over de rand uitsteekt. Deze ruimte kan wel worden gebruikt voor tekst (zoals een caption). Indien meerdere scans op deze manier getoond moeten worden, kunnen deze in een gallery worden gezet met knoppen 'vorige' en 'volgende'.

Optie 2: Vergrootglas ernaast

Een andere oplossing staat hieronder. Deze gaat wat economischer om met de ruimte:

Ook hier zou weer een gallery gemaakt kunnen worden. Er bestaan meer variaties, wellicht ook componenten die meer responsive zijn dan deze.